• Zaden van de allermooiste bloemen en planten!
  • Groot assortiment!
  • Ook inheemse en wilde bloemen soorten.
  • Kruiden en keukenzaden.
  • Tuinzaden.

Kado-doosjes compleet met keukenkruiden € 10,95

Ook voor de keukenprinsessen onder ons hebben we een leuk kado-doosje!

Heerlijke keukenkruiden; zelf gekweekt is altijd het lekkerst toch?

In dit kado-doosje zitten 6 verschillende soorten kruidenzaden:

- Bieslook

- Koriander

- Basilicum

- Salie

- Kamille

- Tuinkers

Dit zijn de standaard zaden en zitten dus in ieder doosje.

De zaden kun je binnenshuis het jaar rond zaaien zodat je altijd lekker verse kruiden bij de hand hebt.

Hieronder staan een aantal verschillende complete doosjes met boekjes die je kunt bestellen.

 

 

 

Bieslook - Allium Schoenoprasum

Bieslook mag met zijn heerlijke frisse uiensmaak smaak en prachtige bloemetjes niet ontbreken in de kruidentuin.

Deze vaste plant met holle bladeren is nauw verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook en smaakt goed in soepen en dipsauzen, maar ook bij vlees- of visgerechten.
Snij de bieslook in dunne ringetjes en voeg deze pas vlak voor het opdienen toe aan het gerecht.

Laat bieslook niet meekoken, bakken of frituren, want dan verdwijnt de smaak.

Zaaien: binnenshuis op een zonnige vensterbank.

Wanneer je liever direct in de volle grond zaait kun je vanaf mei starten met zaaien.

Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras.

Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.

Koriander - Coriandrum sativum

Koriander heeft een heerlijke, frisse smaak en is milder en aromatischer dan de geur doet vermoeden. De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen.

De eenjarige plant ( ook wel Ketoembar genoemd ) is een plant uit de schermbloemenfamilie. 

Gebruik verse blaadjes om vis- en vleesbereidingen, soepen, ragouts, tomatensausen en yoghurt een fijn aroma te geven.

De bijzondere, licht anijsachtige smaak van de blaadjes komt ook heel goed tot zijn recht in Indische chutneys en zijn een onmisbaar ingrediënt voor groene kerrie.

Alleen de blaadjes, of de blaadjes & steeltjes samen fijngehakt, op het laatste moment in warme en koude gerechten anders verliezen ze hun smaak.

Het kruid kun je binnen zaaien op de vensterbank of buiten vanaf april of mei.

Basilicum - Ocimum basilicum

Basilicum wordt niet voor niets koningskruid genoemd, ze is een heerlijke smaakmaker in vooral Italiaanse gerechten (al komt ze oorspronkelijk uit India).

Basilicum heeft een sterke geur, is erg aromatisch en heeft wat weg van kruidnagels en munt.

Topper is de bekende pesto, veel lekkerder wanneer je het zelf maakt en nog veel lekkerder als je het zelf maakt met basilicumblaadjes uit eigen tuin.

Ook met tomaat, mozzarella wat olijfolie, zout en peper is verse basilicum heerlijk!

De smaak van basilicum is het best als ze vers is en kort voor het einde van de bereiding wordt toegevoegd, dus niet te lang mee laten sudderen/koken.

Basilicum is een soort uit de lipbloemenfamilie, geslacht Ocimum. 

Het kruid is makkelijk te zaaien in een potje op de vensterbank.

 

Salie - Salvia officinalis

Salie is al eeuwen populair niet alleen als smaakmaker, maar ook vanwege zijn vermeende medicinale eigenschappen.

Zo zou salie infectie- en ontstekingsremmend werken en veel antioxidanten bevatten.

Echte salie is een vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie.

Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten.

Het heeft een heel sterk aroma dus wees er zuinig mee.

Enkele blaadjes in je gerecht laten meekoken of fijngehakt aan je soep of salade toevoegen is meestal meer dan voldoende.

Het kruid kun je binnen zaaien op de vensterbank of buiten vanaf april of mei.

 

Kamille - Matricaria chamomilla

Echte kamille is een soort uit de Composietenfamilie of Asteraceae en herken je makkelijk aan de sterke geur.

Kamille wordt al sinds de oudheid toegepast om haar wond-genezende kwaliteiten, ontsmettende werking en aangename geur.

De bloemen zijn heerlijk in een kruidenthee, zowel gedroogd als de verse bloem.

Gedroogde kamillebloemen zijn bijzonder lekker in combinatie met gevogelte zoals kip.
Het jonge blad vóór de bloei spaarzaam toevoegen aan salades, soep en groenten gerechten is ook erg lekker.

Kamille is een eenjarige tuinplant die ieder jaar, indien deze zich zelf heeft kunnen uitzaaien, vanzelf weer terug komt.

Zaaien: in een pot of volle grond vanaf maart op een zonnige plek.

Strooi de zaadjes uit over de aarde en druk ze licht aan (niet bedekken).

Tuinkers - Lepidium sativum

Tuinkers is één van de bekendste (kiem) plantjes die zéér gemakkelijk, en het hele jaar door, thuis kunnen worden gekweekt.

Het plantje heeft een wat bittere smaak dat volgens sommigen enigszins doet denken aan de smaak van mosterd.

Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten zoals soepen, broodjes en vleesgerechten.

Voeg ook eens wat tuinkers toe aan een omelet, in een dipsaus of in de pastasaus.

Een traditioneel Nederlands gerecht is een beschuit met boter , bestrooien met wat suiker en tuinkers.

In het plantje zitten veel vitaminen (vooral A en C) en mineralen (IJzer, calcium) en is daarmee een erg gemakkelijke manier om wat gezonder te eten.

Tuinkers stelt weinig eisen aan de grond, zelfs op een dot vochtige watten kun je de zaden laten ontkiemen. 

De zaadjes ontkiemen al na een dag en na 5 dagen kun je de tuinkers al eten.